Перейти к содержимому

Молюск рапана

 

Що таке молюск рапана.

Рапани – це хижі черевоногі молюски із сімейства іглянки. Даний рід є активним хижаком, представники якого харчуються дрібними двостулковими молюсками, такими як мідії та устриці. Рапани, або як їх ще називають морські равлики, відкривають їх мушлі за допомогою м’язової ноги. Молоді особини для цього використовують свій язик-свердло, покрите зубчиками, проробляючи отвори в раковинах і розправляючись у такий спосіб із жертвами.

Морські равлики мешкають на глибині до 45 метрів. Вони кріпляться на скелі або лежать на дні. Пересуваються за допомогою м’язової ноги. Молюски широко поширені у водах Тихого та Індійського океану. У 1947 році вони були завезені до Чорного моря, що поставило під загрозу чисельність мідій, устриць та інших двостулкових молюсків. Через зникнення морських жителів, які відповідають за фільтрацію води, погіршився стан Чорного моря. Контролювати популяцію рапанів можна лише з допомогою морських зірок, оскільки вони ними живляться. Але вода в Чорному морі недостатньо солона для комфортного проживання морської зірки. Через це почався масовий вилов цих морських шкідників. З їхніх раковин стали виготовляти сувенірні вироби, кулінарами було винайдено багато страв м’яса цього молюска.

Корисні властивості

Вживання м’яса рапанів приносить користь організму людини у віці. У морепродукту практично немає протипоказань, його не рекомендується їсти лише якщо у людини спостерігається індивідуальна непереносимість. У м’ясі морської равлики міститься білок, що легко засвоюється, в якому укладені амінокислоти. У свою чергу, амінокислоти потрібні для продуктивної роботи мозку, вони допомагають швидше відновити енергію. Відомі інші корисні властивості цього молюска: покращує обмін речовин; нормалізує роботу нирок; забезпечує стабільну роботу нервової системи; підтримує зір; підвищує захисну функцію організму (імунітет); позитивно впливає кровотворення; підтримує роботу серцево-судинної системи.

Які вітаміни та мікроелементи містяться в молюсках.

 У складі м’яса морських равликів присутні такі вітаміни та мінеральні речовини, які підтримують імунну систему організму, допомагають боротися із хворобами та вірусами: вітамін А; вітамін РР; вітамін Е; вітаміни групи В; калій; залізо; натрій; магній: кальцій; фосфор; йод.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *